zelf vloer leggen

Een nieuwe vloer leggen wordt steeds makkelijker en is allang niet meer voorbehouden aan de vakman alleen. Dankzij gebruiksvriendelijke legsystemen en goede online informatie kan jij als doe-het-zelver ook uitstekend je eigen vloer leggen! Het belangrijkste is een goede voorbereiding, en de juiste tools om je helpen. Welke vragen moet je jezelf stellen, voor je aan deze klus gaat beginnen? Wij zetten de 5 belangrijkste voor je op een rij.

1) Welk type vloer past het beste bij jou?

Als je je gaat oriënteren op een nieuwe vloer, raak je misschien wel compleet overweldigd door het grote aanbod doe-het-zelf-vloeren dat er bestaat. Laminaat, pvc, kurk: wat past er in hemelsnaam het beste in jouw ruimte? Bepalende factoren in je keuze zijn onder meer het budget dat je te besteden hebt, de beoogde kwaliteiten van de vloer en de ruimte in huis waar je je vloer gaat leggen. Om je wat houvast te geven, maakten we onderstaand overzicht voor je.

Laminaat

Budgetvriendelijk +++++
Duurzaam ++
Waterbestendig +
Geluiddempend +
Makkelijk leggen ++++

Click pvc

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen ++++

Plak pvc

Budgetvriendelijk ++++
Duurzaam ++++
Waterbestendig +++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +

Kurk

Budgetvriendelijk +++
Duurzaam ++++
Waterbestendig ++++
Geluiddempend ++++
Makkelijk leggen +++

Onlinevloershop helpt je graag kiezen

Meer te weten komen over de verschillende vloersoorten? Neem dan eens een kijkje op de website van Onlinevloershop. Niet alleen vind je daar een ruim aanbod scherp geprijsde vloeren, ze helpen je ook graag de juiste keuze te maken. Vind je de benodigde informatie niet op de site, dan kan je altijd contact opnemen voor persoonlijk advies!

2) Heb je een ondervloer nodig?

Vraag nummer twee heeft te maken met de beschermende ondergrond van je vloer. Want: heeft jouw nieuwe vloer een ingebouwde ondervloer (bijvoorbeeld van kurk of alufoam) of moet je die apart aanschaffen? Een ondervloer heeft belangrijke kwaliteiten als het gaat om geluiddemping en isolatie, dus dit is een stap die je zeker niet wil overslaan. Ook komt je vloer er een stuk stabieler van te liggen, en heeft hij een egaliserende werking. Controleer dus of je een ondervloer nodig hebt en stem hem goed af op de vloer die je gaat leggen.

3) Hoe bereken je hoeveel je moet bestellen?

Zowel voor je nieuwe vloer als voor een eventuele ondervloer geldt dat je van tevoren goed moet berekenen hoeveel materiaal je ervan nodig hebt. Je wil immers niet halverwege je klus zonder materialen komen te zitten, en ook niet veel te veel bestellen!

Meet het totale oppervlak van de vloer op en bereken het aantal vierkante meters door de lengte en de breedte van de vloer met elkaar te vermenigvuldigen. Dit getal deel je weer door de pakinhoud van jouw vloer of ondervloer, dan weet je hoeveel te precies nodig hebt. Tel voor de zekerheid altijd 5% snijverlies op bij het totaal van je vloer.

4) Welke tools heb je nodig om je vloer te kunnen leggen?

Voordat je aan de slag gaat met je vloer, is het slim om de juiste tools klaar te hebben liggen. Zo gaat het leggen een stuk vlotter en leg je jouw vloer mooi strak! Breng afstandhouders aan langs de randen van je vloer, zorg dat vloerdelen op maat kan maken (informeer welk type zaag of mes bij jouw vloer past), bescherm je knieën met een schuimkussen of kniebeschermers, en zorg bij het leggen van een harde vloer dat je vloerdelen perfect op elkaar aansluiten met behulp van een hamer, trekijzer en stootblok. Met de juiste hulpmiddelen wordt jouw vloer leggen een eitje!

  • Wigjes of andere afstandhouders
  • Kniebescherming
  • Een passende zaag
  • Hamer
  • Trekijzer
  • Stootblok

5) Waarmee maak je jouw vloer helemaal af?

Heb je het complete oppervlak van de kamer bedekt met je nieuwe vloer, en ligt hij naar wens? Dan is het tijd om de afstandblokjes te verwijderen en de laatste puntjes op de i te zetten. Wacht hier niet te lang mee: we kennen allemaal die mensen die 4 jaar na de verhuizing nog steeds een vloer zonder plinten hebben. Zo zonde van al je harde werk! Met de volgende aanvullende items geef je jouw vloer de finishing touch:

  • Plinten (plakplint of hoge plint)
  • Rozetten voor om evt. verwarmingsbuizen
  • Hoekprofielen voor traptreden
  • Overgangsprofielen voor vloerdelen met ongelijke hoogtes

Blijf je met andere vragen achter?

Loop je tegen andere vragen aan waar je maar geen antwoord op kan vinden? Ook dan staat het team van Onlinevloershop voor je klaar. Ze denken graag met je mee en halen samen met jou het beste uit je nieuwe vloer. Neem gerust contact met ze op!

Vergelijkbare berichten