gezond gras

Een prachtig gazon is een aanwinst voor ieder huis. Lekker spelen, recreëren en genieten: het is allemaal mogelijk op jullie mooie grasmat. En het geeft je tuin een fijne, groene aanblik! Gezond gras krijg je echter niet zomaar: daar moet je van tijd tot tijd wel wat werk in steken. Een dor gazon vol onkruid wordt niemand natuurlijk blij van! Welke stappen mag je zeker niet overslaan als je jouw gras fris en gezond wilt houden? Ontdek het in deze blog!

1) Regelmatig maaien

Je had hem vast al zien aankomen: bij gras hoort grasmaaien. Niet het hele jaar rond, maar toch wel een groot gedeelte van het jaar. Maai je het niet regelmatig, dan wordt het te lang: dan bereikt de zon de grond niet goed meer en leveren je grasplantjes veel in aan gezondheid. In het groeiseizoen (grofweg van maart tot en met oktober) maai je daarom minstens eens per week. Is het in het vroege voorjaar nog wat kouder, dan volsta je met eens per twee weken maaien.

2) Bemesten

Een mooi gazon heeft behoefte aan de juiste voedingsstoffen. Daar wordt het weerbaar en sterk van! Wat je gras niet zelf uit de grond kan halen, kun je het bijvoeden door middel van organische mest, kunstmest of zelfgemaakte compost. Doe je dit 3x per jaar, dan krijgt je grasmat alle voeding binnen om het hele jaar rond sterk en gezond te blijven! Bemesten doe je bij voorkeur bij droog weer, zodat de mest goed in de aarde kan trekken en niet wegspoelt.

Kies de volgende drie momenten in het jaar voor bemesting:

  • Maart: na de winter heeft je gazon extra voedingsstoffen nodig om de groei weer op te starten;
  • Juni-juli: midden in het groeiseizoen geef je jouw gazon een extra dosis voeding;
  • Oktober-november: vlak voor de winter bemest je je gras nogmaals, waardoor het kou beter weerstaat en in het voorjaar beter herstelt.

3) Verticuteren of beluchten

Als mossen of oude grasresten de bovenlaag van je grond gaan overnemen, kan dat een viltlaag vormen, die je grasplanten langzaamaan verstikt. Niet bevorderlijk voor de uitstraling van je gazon! Je gras beluchten of verticuteren zorgt ervoor dat die viltlaag doorbroken wordt, en dat er weer frisse lucht bij de wortels van je grasplanten kan.

Vertoont je grond weinig tot geen mos, dan is beluchten genoeg: zijn er echter mossige plekken te zien, dan is verticuteren een beter idee. Het verschil is dat je bij beluchten de viltlaag alleen doorprikt, en bij verticuteren de hele viltlaag verwijdert. Verticuteren is dus ook een intensiever klusje dan beluchten.

  • Verticuteren: als je naast de viltlaag ook mossen in je gras wil aanpakken
  • Beluchten: als er geen mos in je gras zit

4) Sproeien

Wordt het warmer in de zomermaanden, dan is het kans groot dat het water dat uit de lucht valt niet meer toereikend is voor jouw gazon. Het gaat gele, droge plekken vertonen of zelfs kale plekken. Dat wil je eigenlijk voor zijn! Zorg dat je gras minstens iedere week een flinke plensbui krijgt: let dus op of het voldoende regent, of dat je zelf moet bijspringen door te sproeien. Is het erg warm zomerweer, dan is het slim om twee keer per week te zorgen voor een goede plens water. Dat heeft je gras echt nodig!

Is je gazon niet meer te redden?

Is je grasmat in zo’n slechte staat dat er geen maaien, mesten of verticuteren meer aan is? Soms is het dan gewoon tijd om met een schone lei te beginnen en je grasmat te vervangen. Graaf je oude gras uit, en maak plaats voor nieuwe graszoden! Dit is een snelle manier om een grasmat aan te leggen waar je direct gebruik van kunt maken.

Bij Topgazon bestel je nu de mooiste graszoden gemakkelijk online: echt Drents gras, dat blaakt van gezondheid. Bekijk de mogelijkheden op hun website!

Vergelijkbare berichten