gazon herstellen

Wordt het tijd om jouw verwaarloosde gazon te herstellen? Omdat je er zelf niet al te veel naar om hebt gekeken óf omdat je net een huis hebt gekocht en de bijbehorende grasmat niet in de allerbeste staat is? In deze blog leggen we uit wat de meest voorkomende problemen met gras zijn en hoe je deze weer oplost. Handen uit de mouwen, aan het werk!

Gele plekken

Het meest voorkomende probleem met gras zijn gele plekken. Om dit op te lossen, moet je weten wat de oorzaak is. Is het gras te droog of te nat? Is het te kort gemaaid? Is de bodem niet in orde? Wordt er vaak door honden op het gras geplast of heb je last van ongedierte? Gele plekken in je gazon herstellen doe je als volgt:

  • Besproei het gras in tijden van droogte 1 á 2 keer per week
  • Zorg voor een goede afwatering van je gazon
  • Maai je gazon niet korter dan 3 cm
  • Bemest je gazon 3 keer per jaar en bewater het direct daarna
  • Check de zuurgraad van de grond en gebruik kalk als deze hoger is dan 7
  • Spoel urine van huisdieren zo snel mogelijk weg met water
  • Bestrijd ongedierte met behulp van aaltjes

Onkruid en/of mos

Op een gezonde bodem kan onkruid goed groeien. Je ontkomt dus vaak niet aan onkruid wieden. Mos houdt vooral van vochtige grond in de schaduw. Geldt dit voor jouw gazon? Dan is de kans groot dat je met mos te maken krijgt. Mos verwijder je onder andere door op de juiste momenten je gras te verticuteren en voorkom je door kritisch naar de afwatering en toegang tot zonlicht te kijken.

Kale plekken

Heb je het onkruid of mos uit je tuin verwijderd? Dan kunnen er kale plekken overblijven. Kleine kale plekken vul je eenvoudig op met wat graszaad. Bij grote kale plekken kun je beter nieuwe graszoden bestellen. Wist je dat kale plekken ook kunnen ontstaan doordat kwetsbare grasplantjes de winter niet hebben overleefd? Of ten prooi zijn gevallen aan ongedierte? Ook daarom is het belangrijk om je gazon goed te verzorgen, zoals bij gele plekken het geval is.

Putten en andere oneffenheden

Door boomwortels, mollen, bodemkrimp en andere oorzaken kan grond hobbelig worden. Om zo’n hobbelig gazon met putten te herstellen is het natuurlijk belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen. Soms kun je dan het probleem bij de kern oplossen. Blijft het gazon hobbelig? Egaliseer dan de grond. Uiteraard blijven er dan kale plekken over in je gazon, die je op hun beurt weer kunt herstellen met nieuwe graszoden.

Aan de slag!

Ga jij jouw verwaarloosde gazon herstellen? We wensen je veel succes én plezier. Want werken in de tuin is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je humeur! Tijdens het werken, maar vooral als jouw gazon straks weer prachtig groen is. En kun je wel wat advies gebruiken van een expert? Dan raden we je aan contact op te nemen met de specialisten van Topgazon.nl, die helpen je graag op weg.

Vergelijkbare berichten